utorak, 1. svibnja 2012.

Problemi sa očima

       Oči su osetljivi organi i često su nezaštićene od spoljašnjih uticaja. Prašina na radnom mestu, vazduh iz klima uređaja i rad na računaru izazivaju peckanje i zamor očiju. Kad su u pitanju ljudi skloni alergijama, zbog nadražaja prouzrokovanog polenom može da se javi upala veznice očnih kapaka (konjuktivitis). A bakterijska infekcija može izazvati upalu lojnih žlezda na očnim kapcima - ječmenika.
Šta možete učiniti?
      Odmor za umorne oči može da pruži ciljano opuštanje očiju, na primer, duga šetnja na svežem vazduhu. Kao narodni lek delotvorni su oblozi, ispiranja i pakovanja.

Osvežavajući oblozi


Ovaj oblog osvežava umorne i osetljive oči. Savetujemo da za negu očiju koristite izvorsku ili destilovanu vou umesto vode iz vodovoda.

0,3 l  vode
10 g  različka
10 g  kokoca
20 g  sabljaste bokvice

Stavite vodu da provri, dodajte biljke, pustite da sve odstoji 10 minuta i na kraju ocedite. Dva svitka vate umočite u rashlađenu tečnosti i stavite na zatvorene oči. Po želji možete upotrebiti i krpu. Rastvor čuvajte u sterilnim, začepljenim bocama.


Oblog od žalfije


Žalfija je poznata kao kuhinjski začin, ali samo retki znaju da deluje protivupalno. Za razliku od kamilice, ona ne isušuje kožu. Oblog od žalfije posebno se preporučuje za premorene oči i protiv upale očnih kapaka.

1/4 l  vode
1 supena kašika žalfije

Stavite vodu da provri. Žalfiju prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji 10 minuta, a potom rastvor pažljivo ocedite. Svitke vate ili tkaninu za obloge natopite i njima prekrijte oči. Takvi oblozi takođe deluju i protiv nastanka bora.



Preparat od peršuna za ispiranje očiju


Ovaj preparat preporučujemo za premorene oči. Deluje opuštajuće, ublažava tegobe i čisti vežnjače očnih kapaka, a možete ga upotrebiti i za obloge.

3/4 l  vode
1 šaka peršuna

Stavite vodu da provri. Peršun temeljno operite i prelijte kipućom vodom. Pustite da preparat odstoji nekoliko sati, a zatim ga dobro ocedite. Za ispiranje upotrebite posebnu posudu koju možete nabaviti u apoteci. Posudu napunite tečnošću, lagano se sagnite unapred, čvrsto je pritisnite na oko i naposletku zabacite glavu. Otvorite oko i intenzivno mašući glavnom levo-desno, isperite ga. Po potrebi, ispiranje ponavljajte tokom dana.


Oblog od vidca


Vidac je od davnina poznata domaća lekovita boljka, koju je već u 12. veku preporučila Hildegard fon Bingen. Ublažava bol i deluje isceljujuće pri upali vežnjača očnih kapaka, ječmenika i povreda očiju. Ovaj čaj jača odbrambeni sistem organizma.

1-2 male kašike vidca
1/4 l  hladne vode

Nasecite biljku i prelijte je vodom. Zatim sve prokuvajte i ostavite da stoji 1-2 minuta. Na kraju procedite. Svitak vate potopite u preparat i stavite na zatvoreno oko. Preparat možete upotrebiti i kao kupku za oči.




Vidac



Pakovanje od krompir-pirea


Upale kapaka neprijatne su i bolne. Pakovanje od krompir-pirea proveren je kućni recept.

malo mleka
1 vruć krompir kuvan u ljusci
1 žumanjce

Zagrejte mleko, krompir zgnječite viljuškom, pa ga promešajte s mlekom i žumanjcetom u kašu. Ostavite sve da se malo ohladi pa namažite na tkaninu za oblog i stavite preko zatvorenog oka. Ponovite postupak od 2 do 3 puta.




Hladno pakovanje od svežeg sira


I pakovanja od svežeg sira delotvorna su protiv upala kapaka i pomažu u lečenju oteklina.

 3 supene kašike svežeg sira
sok od jednog limuna
1 supena kašika mleka

Sastojke promešajte i namažite na suvu krpu. Oblog držite na zatvorenom oku 20 minuta. Postupak ponovite 2 puta.


Različak


Prelepi plavi različak cveta od maja do septembra, a njegovi su cvetovi omiljen lek protiv tegoba s očima.

1 l  vode
40 g  cvetova različka

Za oblog prokuvajte vodu i njome prelijte cvetove različka. Rastvor ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim dobro ocedite i rashladite. Svitke od vate ili krpu natopite tečnošću i njima prekrijte zatvorene oči.


Različak


Nema komentara:

Objavi komentar