utorak, 1. svibnja 2012.

Glavobolja

       Glavobolja se ubraja u najčešće tegobe, ali su joj uzroci vrlo rijetko ozbiljni. Uobičajna glavobolja prođe nakon nekoliko sati i često ukazuje na premorenost. Može je prouzrokovati čak i promena vremena. Slično je i sa migrenom, koju prate jaki pulsirajući bolovi ili, čak, mučnina i povraćanje. Vrlo često se zapravo radi o takozvanoj glavobolji tenzijskog tipa, pri kojoj oboleli osećaju tup pritisak u glavi. Taj bol se neretko pojavljuje kao posledica premorenosti očiju ili lošeg držanja tela, ali može da ga izazove i psihološka nestabilnost, na primijer, strah.
Šta možete da učinite?
Ako su isključeni ozbiljni uzroci, protiv glavobolje možete se efikasno boriti prirodnim sredstvima kao su su svež vazduh, hladni oblozi ili kupke. I ovde predstavljeni čajevi takođe su od pomoći.


Čaj od bele vrbe i steže


Ovaj čaj je posebno delotvoran kad su u pitanju glavobolje tenzijskog tipa. Bela vrba sadrži supstancu salicil, poznatu još od 17. veka kao sredstvo koje snižava povišenu temperaturu.

1/2 l  vode
30 g  listova bele vrbe
30 g  steže
15 g  cvetova nevena

Pomešajte biljke, pa dve supene kašike te mešavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 15 minuta i naposletku ocedite. Kad su tegobe akutne, brzo popijte čaj. Ako su glavobolje hronične, konzumirajte dvostruku količinu tokom dana. Ako je potrebna dugoročnija primena, nakon 3 nedelje tretman prekinite na deset dana. 
Pažnja. - Čaj može da nadraži želudac. U tom slučaju se ne sme piti.

Bela vrba


Inhalacija vodenom parom nastalom kuvanjem kupusa


Ova drevna receptura protiv glavobolje bila je dugo zaboravljena. Lako se priprema, a sastojke možete pribaviti u svakoj prodavnici.
1-2 l  vode
1/4 glavice kupusa

Kupus isecite sitno, izručite ga u kipuću vodu i kuvajte 15 minuta. Skinite lonac s peći i udišite paru prekrivši pri tom glavu velikim peškirom. Posle inhalacije na lice nanesite masnu kremu.


Čajna mešavina daninoći i suručice


Ovaj čaj opušta i ublažava glavobolju tenzijskog tipa.

1/2 l  vode
30 g  suručice
30 g  gospine trave (kantariona)
30 g  ivanjskog cveća

Promešajte biljke, prelijte dve supene kašike mešavine kipućom vodom, pustite da odstoji 15 minuta i na kraju ocedite. Čaj brzo popijte. U slučaju hroničnih tegoba konzumirajte dvostruku količinu čaja tokom dana. Pri dugoročnoj pripremi napraviti desetodnevnu pauzu.

Suručica


Čajna mešavina od gospinog plašta i nane


Ako osetite prve simptome migrene, možda ćete ovim čajem sprečiti bolove.

1 l  kipuće vode
40 g  gospinog plašta (vrkute)
20 g  listova nane

Stavite vodu da provri, zatim dodajte čaj i kuvajte 20 minuta. Pustite da odstoji 10 minuta. Potom ocedite jednu šoljicu. Ako je potrebno, slobodno popijte i više.

Gospin plašt


Dobar savet

Glavobolje ne morate trpeti. Sebi možete pomoći na sledeći način:
  • Eterična ulja pokazala su se delotvornim pritv glavobolje. Možete upotrebiti ulje od matičnjaka ili ljute nane: nekoliko kapi utrljanih u slepoočnice, čelo ili potiljak čini prava čuda;
  • Kupka za jedan deo ruku takođe rešava probleme glavobolje. Podlaktice nekoliko minuta držite potopljene u hladnoj vodi, a potom ih dobro osušite;
  • Protiv glavobolje delotvorna je i kupka za stopala s praškom od gorušice. Napunite posudu vodom zagrejanom do visine telesne temperature i u njoj otopite dve supene kašike praška od gorušice. Stopala 5 minuta držite u toj toploj kupki, a zatim ih dobro isperite toplom vodom.
  • U slučaju bolova u potiljku pomaže pakovanje od luka. U tu svrhu nasecite glavicu luka na kolutove. Kriške stavite na potiljak i prekrijte ih krpom, pa sve učvrstite vunenim šalom.


Nema komentara:

Objavi komentar