Jabukovo sirće bilo je skoro zaboravljeno, ali na svu sreću, ponovo je otkriveno pre nekoliko godina. Otada to omiljeno sredstvo bakinih vremena trijumfalno ulazi u naše domove. Koreni mu sežu još u stari vek: i kraljica Nefertiti održavala je lepotu sirćetnim kupkama. Jabukovo sirće je zdravo, spoljašnjom primenom vraća sjaja kosi, pospešuje prokrvljenost kože i deluje pozitivno na njen prirodni zaštitni omorač. Ako ga redovno pijemo, dodatno regulišemo metabolizam.
Nekada se jabukovo sirće pripremalo kod kuće presom za voće, a skoro da su ga smatrali otpadnim nusproizvodom, jer se koristilo trulo voće, koje je samo otpadalo sa voćke. Danas za pripremu jabukovog soka koristimo sveže voće, a električni sokovnik zamenio je presu za voće. Sok ostavimo da fermentiše, dok se na površini ne ukaže lepljiva pena. Kvasac nije neophodan, ali se njegovim dodavanjem ubrzava proces.
Nekada se jabukovo sirće pripremalo kod kuće presom za voće, a skoro da su ga smatrali otpadnim nusproizvodom, jer se koristilo trulo voće, koje je samo otpadalo sa voćke. Danas za pripremu jabukovog soka koristimo sveže voće, a električni sokovnik zamenio je presu za voće. Sok ostavimo da fermentiše, dok se na površini ne ukaže lepljiva pena. Kvasac nije neophodan, ali se njegovim dodavanjem ubrzava proces.
Priprema
Jabuke operite, presecite na četvrtine i odstranite trule delove. Komade jabuke pustite kroz sokovnik ili presu za sok.
Sok s nešto kore i unutrašnjosti jabuke uspite u čašu, bocu ili keramičku posudu, dodajte gljivice kvasca (možete ih nabaviti u odgovarajućim prodavnicama) i posudu dobro zatvorite.
Pustite sve da odstoji oko 4 nedelje, uz povremeno protresanje i skidanje pene koja se nakupila na površini. Kada sirće dobije željeni ukus, ocedite ga kroz lanenu krpu i prespite u sterilne boce.
Nema komentara:
Objavi komentar